En Miquel de Petra i de la Part Forana.

Un poc de tot des de l'ànim i la crítica.

34 anys de la mort de Franco.

mimome | 20 Novembre, 2009 09:57

Avui 20 de novembre 2009 fa 34 anys de la mort del dictador Franco : 1975.... Aquest any celebram els 30 anys de democràcia continuada a Espanya.

REalitats ben contraposades i que si ho haguès de resumir en una sola qüestió aquesta seria : Dictadura = manca de llibertat; Democràcia= camí de llibertat

Per tant, una primera conclusió ben clara i llempant és que amb la mort de Franco s'obri un cicle de camí cap una major llibertat tot i els entrebancs posats per aquella gent que creia que "amb Franco se vivia millor" o que " amb en Franco això no passava".

Hem avançat dins el camí cap a la llibertat ?

És clar que sí i me detindrè en alguns exemples demostratius del que afirm : 1) ensenyament; 2) religió; 3) política.

A l'Escola tal volta hi havia més ordre extern, però hi havia molta por al càstig i una gran manca de llibertat. Exemple: qui dels que anàvem a escola del 50 al 65 ens haguèssim atrevit a no saludar la bandera i cantar el famós "Cara al sol" al començament del dia ?

Religió : eres catòlic per naixement ; formaves part d'un catolicisme sociològic on la teva decisió no comptave per res, neixies i te batiaven, creixies i feies la primera Comunió, arribaves a adult i te casaves per l'esglèsia, mories i te feien un funeral... Al començament de les classes se reçava, els primers divendres s'anava a missa i el mes de maig duiem flors a l'escola per fer el mes de María,etc... Els qui creis que res ha canviat : que no hi ha molta diferència entre el passat recent i l'actualitat ?

Política : hi havia un sol partit : o eres del "Movimiento" o eres "un roig" ; no es podien fer reunions sobretot si eren sospitoses de tractar temes crítics amb el règim; no hi havia més que un sindicat i la policia secreta feia una feinada de control de totes aquelles persones crítiques am el règim.

Es clar que hem fet camí, però "el camí que hem de fer és molt llarg" com diu el poeta... Crec que el nom del camí és clar: MES PARTICIPACIÓ DEMOCRÀTICA en tot. No basta votar cada 4 anys . No basta governar amb majoria o amb pactes:MANCA MÉS PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb